Jäsentiedote JOULUKUU, Mielensäpahoittajan Joulu

20.12.2018

Viimeisimmässä liiton jäsenlehdessä oli vertauskuvannollinen kirjoitus liiton hallituksen jäsenestä Jere Pulskasta. Hän on perheensä kanssa muuttanut taloon, jossa on kuvattu Tuomas Kyrön eeppiseen kirjaan perustuva elokuva ”mielensäpahoittaja”. Jere onkin todellisuudessa aika mielensäpahoittaja, koska Suomen hallitus on viime aikoina jatkuvasti rokottanut yhteiskuntamme vähempiosaisilta. Meidän ammattiyhdistysaktiivien on otettava kantaa edustamiemme työntekijöiden puolesta, pahoitettava mielemme kaikkien puolesta.

  ”Asemapaikkojen välinen kilpailu syö työehtojamme”

Olen oman ammattikuntamme puolesta yksi useista mielensäpahoittajista. Ammattikuntamme asiat eivät ole yleisellä tasolla riittävästi esillä, jotta tapahtuisi haluamiani muutoksia. Lentoemännän ja stuertin työ on rajat ylittävää työtä, jossa eri asemapaikoilla työskentelevien työtä kilpailutetaan jatkuvasti rajojen yli. Me olemme Suomessa osittain onnekkaassa asemassa, koska meillä on voimakkaasti kasvava lentoliikenne. Silti meillä on runsaasti jo käytössä ja testattuna työvoiman käytön nurjia puolia, kuten ulkomaisen työvoiman, alihankinnan ja vuokratyön työehdot, osa-aikatyö (nollatuntisopimukset), wet-lease, damp-lease jne. Kun seuraava taloudellinen luisu alkaa, olemme varmasti entistä enemmän näiden asioiden äärellä.

                      ”Lentoemännän ja stuertin palkan kilpailukyky on heikentynyt”

Työttömiä lentoemäntiä ja Stuertteja oli työttömyyskassamme tilastojen mukaan marraskuussa yhdeksän. Työttömyysprosenttimme on täten 4 promillea työttömyyskassan tilastojen pohjalta. Työttömäksi jäävät lentoemännät ja stuertit työllistyvät nokkelasti uusille aloille, sillä palvelutyössä on tällä hetkellä kysyntää myös maankamaralla. Palkkamme kilpailukyky on viime vuosina heikentynyt ja työehtosopimusten mukaisten haittalisien ohella maksettavasta palkasta voi olla montaa mieltä. Monet muut työpaikat ovat alkaneet houkuttelemaan riveistämme työntekijöitä, jotka haluavat parempaa ja varmempaa palkkakehitystä elämänsä varrelle. Olen pahoittanut mieleni siitä että alalle tulevia työntekijöitä rokotetaan liikaa ja siitä syytetään työssä kauemmin olleita.

                      ”Lentoliikenne on ilmastokeskustelun parrasvaloissa”

Olen myös pahoittanut mieleni lentoliikenteen ilmastovaikutusten vuoksi. Lentoliikenne on niin globaali ala, että kilpailullisista syistä on lähes mahdotonta sopia keskinäisestä ilmastotyöstä. Miksi kehittyvät maat haluaisivat rajoittaa lentoliikennettään, kun me länsimaissa matkustamme huomattavasti enemmän. Ruotsalainen 15 -vuotias koulutyttö Greta Thunberg, aloitti koululakon ilmastomuutoksen vuoksi. Puolan Katowicen ilmastokokouksessa äskettäin puhunut Greta ilmaisi luontevasti sen mihin moni aikuinen ei kykene. Olemme itsekkäitä ja emme tee riittävästi ilmastomuutoksen puolesta!

Kirjoitin viimeisimpään liiton lehteen yleisellä tasolla lentoliikenteen päästöihin liittyvistä linjauksista herättääkseni keskustelua. Olen nimittäin sitä mieltä että lentoliikenne teollisuuden alana ei kykene toimimaan nykyisenlaisessa liiketoimintaympäristössä rationaalisesti ympäristöasioissa. Sääntely ja kilpailu aiheuttavat sen että ihmiset eivät käytä hiilineutraaleimpia reittejä. Halvin lippu on se joka kiertää kaikista hulluinta reittiä, tämä on lentoliikenteen ehdottomasti heikoin lenkki.

                      ”Jokainen meistä voi vaikuttaa ilmastonmuutokseen ja työehtoihimme”

Yhdessä meissä on voimaa vastustamaan huonoja työvoiman käytön tapoja. Uskon että yhdessä voimme taistella myös ilmaston muutosta vastaan, ennen kaikkea kuluttajina. Itse lupaan ensi vuonna pakata matkoilleni lähtevät tavarat entistä tarkemmin ja ryhdyn käyttämään palasaippuaa hotellin minipakkausten, tai omien pesuainepullojen sijaan. Yksilöllisiä valintoja ympäristön puolesta voi tehdä vaikka kuinka. Meidän on pakko ryhtyä tekemään niitä.

Mieleni pahoittamisen en anna kuitenkaan vaikuttaa Joulurauhaan.

Hyvää Joulua ja Onnellista Uutta Vuotta!

 

Jari Toivonen

Puheenjohtaja

Osasto 208, Suomen Lentoemäntä- ja Stuerttiyhdistys ry.